προφητείες

Κοσμάς o Αιτωλός   Ιωάννης o Θεολόγος  Ηράκλειτος, Κομφούκιος    Νοστράδαμος   Κέυση, Μαλαχίας, Παράκελσος

 

Από τα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας μέχρι σήμερα, χρησιμοποιήθηκαν διάφορες μέθοδοι για να προβλεφθεί το μέλλον.
 Η προσπάθεια πρόγνωσης των μελλοντικών γεγονότων, ισως πηγάζει από μια έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να προγραμματίσει σωστά τη ζωή του. Πολλές από τις προβλέψεις είναι  αποτέλεσμα σύνθεσης λογικών παραγόντων ώστε να θεωρούνται επιστημονικές. Υπάρχουν όμως και προβλέψεις που γίνονται χωρίς λογικούς συνειρμούς και με έντονο το στοιχείο της αυθαιρεσίας οι οποίες κατατάσσονται στη σφαίρα της μεταφυσικής. Είναι γνωστές ως προφητείες. Πυθίες, Σίβυλλες, Φιλόσοφοι, Μάντεις, αστρολόγοι και προφήτες μας στέλνουν από το μακρυνό παρελθόν με τον δικό τους τρόπο μηνύματα τα οποία υποστηρίζουν ότι αφορούν γεγονότα των ημερών μας.
 Κοσμάς ο Αιτωλός,   Ιωάννης ο Θεολόγος,   Ηράκλειτος, Κομφούκιος, Νοστράδαμος, Εντγκαρ Κέυση, Μαλαχίας, Παράκελσος, είναι  ονόματα που μας απασχολούν όταν ζούμε καταστάσεις γενικού ενδιαφέροντος που ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο. Οι περισσότερες από τις προφητείες ασχολούνται σχεδόν πάντα με εσχατολογικά γεγονότα όπως επεμβάσεις του Θεού, ολοκληρωτικοι πολέμοι, προβλήματα από μετακινήσεις των πόλων της γης, πλημμύρες και κάθε είδους φυσικές καταστροφές. Αν και το στοιχείο της υπερβολής είναι διάχυτο σε όλα αυτά, εντούτοις υπάρχουν πολλές προφητείες που μέρος τους έχει επαληθευτεί. Κλασσικά παραδείγματα η Αποκάλυψη του Ιωάννη και οι αιώνες του Νοστράδαμου, ο οποίος έγραφε κωδικοποιημένες τις προφητείες του για να μην κατηγορηθεί ως αιρετικός από την εκκλησία, ή ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, που ασχολήθηκε με τα επερχόμενα γεγονότα στην Βαλκανική και ήταν πολύ συγκεκριμένος. 
 Ολοι σχεδόν οι προφήτες μιλούν για σημαντικά γεγονότα που πρόκειται να συμβούν μέσα στην πρωτη δεκαετία της χιλιετίας που μόλις ξεκίνησε, ομως δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα της πρόληψης που θέλει κάθε χιλιετηρίδα να τελειώνει με καταστροφή του ανθρώπινου πολιτισμού. Ας δούμε με ψυχραιμία μέσα από τα κείμενα των κυριότερων προφητειών τι προβλέπεται για την ανθρωπότητα στο εγγύς μέλλον.