βιοχημικος πολεμος  αεριο μουσταρδας, σαριν, vx
 
  ΑΝΘΡΑΚΑΣ   επεξεργασια - συμπτωματα

 Ακόμη και σε μέγεθος ενός κόκκου σκόνης μπορεί να προσβάλει τον άνθρωπο με την αφή, την εισπνοή ή μέσω κάποιας αμυχής στο δέρμα. 
Περίοδος επώασης: 1-6 ημέρες.
Συμπτώματα: Υψηλός πυρετός, κόπωση και βήχας. Ο θάνατος επέρχεται σε 24 με 36 ώρες. 
Θεραπεία: Αντιβιοτικα - πενικιλίνη.
Πρόληψη: Εμβολιασμός. 
H ασθένεια προκαλείται από το βακτήριο bacillus Αnthracis που πιθανον είχε παρασκευαστεί σε εργαστήριο στην Αϊόβα πριν από περίπου 50 χρόνια. Η μορφή της νόσου που φοβούνται οι υγειονομικές αρχές ότι θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση βιολογικού πολέμου είναι ο πνευμονικός άνθραξ. Αυτός εκδηλώνεται όταν ένας άνθρωπος εισπνεύσει σπορίδια του βακτηρίου. 
Μέσα σε διάστημα μίας ημέρας έως 7 εβδομάδων τα σπορίδια αρχίζουν να αναπτύσσονται ταχέως και ο ασθενής εμφανιζει πυρετό, δύσπνοια και έντονη κακουχία. Ο θάνατος μπορεί να εκδηλωθεί μέσα σε λίγες μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, αν ο ασθενής δεν λάβει την ενδεδειγμένη θεραπεία. Ορισμένα αντιβιοτικά οπως το Ciprobay μπορούν να αντιμετωπίσουν τη νόσο, άν ληφθούν την περίοδο που αρχίζει η ανάπτυξη των σποριδίων ή πολύ σύντομα έπειτα από αυτήν. 

ΕΥΛΟΓΙΑ 

 Μεταφέρεται με τον αέρα. Ιός που σχετίζεται με τον ιό ευλογιάς των πιθήκων, που εξαλείφθηκε το 1980. Δείγματα του ιού φυλάσσονται στην Ατλάντα των ΗΠΑ και το Κόλτσοβο της Ρωσίας 
Πρόληψη:  Εμβολιασμός. 
Η ευλογιά είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τον ιό Variola. Κάποτε οδηγούσε στον θάνατο έναν στους τρεις ανθρώπους που προσβάλλονταν από αυτήν, αλλά χάρη στα προγράμματα εμβολιασμού που άρχισε το 1967 ο ΠΟΥ εκριζώθηκε από τον κόσμο (η επίσημη ανακήρυξη της εκρίζωσης έγινε το 1980). Η ευλογιά μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως όταν ένας ασθενής έχει ήδη αναπτύξει πυρετό και εξάνθημα. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο, το εμβόλιο εναντίον της παρέχει θαυμάσια προστασία και γι' αυτό οδήγησε στην εκρίζωσή της. Το πλεονέκτημά του έναντι των άλλων εμβολίων, είναι ότι προστατεύει όποιον το κάνει ακόμα και αν χορηγηθεί 2 έως 3 μέρες έπειτα από την έκθεση στον ιό και μπορεί να αποτρέψει το μοιραίο ακόμα και αν χορηγηθεί
4 έως 5 μέρες έπειτα από αυτήν. 

ΠΑΝΩΛΗ

  Eκδηλώνεται στον άνθρωπο με τρεις μορφές.
Bουβωνική Πανώλη: Tο βακτήριο της πανώλης προσβάλλει τους λεμφαδένες.
Σηψαιμική: Tο βακτήριο εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος.
Πνευμονική: Προσβάλλει τους πνεύμονες. 
Mετάδοση: Συνδέεται με την ύπαρξη τρωκτικών  (ψύλλοι του μαύρου αρουραίου) που ζουν κοντά στον άνθρωπο. Στη συνέχεια μπορεί να μεταδοθεί και μεταξύ ανθρώπων μέσω του αναπνευστικού συστήματος. 
Θεραπεία: Προληπτικός εμβολιασμός. Aντιμετωπίζεται με ιδιαίτερα ισχυρά αντιβιοτικά, μπορεί να αποβεί θανατηφόρο αν δεν υπάρξει σχετική αγωγή. 
Τον 14ο αιώνα σκότωσε 200 εκατομμύρια ανθρώπων και άλλαξε την ιστορία κάποιων κρατών. Ακόμη και σήμερα συνεχίζει να προσβάλει 3.000 ανθρώπους 
κάθε χρόνο.  θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βιοχημικό όπλο. 
To βακτήριο, με επιστημονική ονομασία Yersinia Pestis, έχει 4.012 γονίδια. Η φονική του ιδιότητα ειναι αποτέλεσμα της φοβερής του ικανότητας να εισδέχεται μεγάλο αριθμό γονιδίων από άλλα βακτήρια. 

πηγη