δροσουλιτες
 

θεματα
 

μουσικο σχολιο
 
 

σχολιο
 
 
 

προφητειες
 
 
 

σφηνακια
 
 
 

παιδεια
 
 
 

μνημη
 
 
 

θρησκευτικοτητα
 
 
 
 

info@pipini.gr

"...Μ΄ ακόμη και το σήμερο, στις δεκαφτά του Μάη 
ούλο τα΄ ασκέρι φαίνεται με τον Χατζημιχάλη. 
Και πολεμούν στα σύννεφα κι ακούγοντ΄ οι μπουρμπάδες. 
Φωνές και αλογοπεταλιές στου Καστελλιού τσι μπάντες.
Ούλ΄ οι γι-αλαφρόστρατοι, θωρούν τσι και τρομάζουν, 
μα κείνοι -Θεός σχωρέσει των- κανένα δεν πειράζουν...
Άραγες κι είντα θέλουσι κι είντα μασέ θυμίζουν; 
Αυτούς που σφάχτηκαν εκειά και τα βουνά ραϊζουν..."

 "Τελη Μαϊου, λίγο πριν την ανατολή, Φραγκοκαστελλο, Κρητη.
Η πρωινή  ομίχλη δεν έχει  ακόμα διαλυθεί και  πάνω απ' την ερειπωμένη  Μονή του Αγίου Χαραλάμπους, στρατιά ολόκληρη από ανθρώπινες σκιές μ' αστραφτερές πανοπλίες προελαύνει προς τη θάλασσα ...λεν πως είναι ο Χατζημιχάλης με τους άντρες του, που πολεμα τους Τουρκους... "
 Οι άνδρες του εθελοντικού Ηπειρώτικου σώματος δε θελησαν ν' ακούσουν τους Σφακιανούς που επεμεναν ότι ο χώρος δεν προσφερεται για άμυνα και σκοτώθηκαν στην πεδιάδα του Φραγκοκάστελλου τον Μάιο του 1828 σε συγκρούση με τους Τούρκους. Ακλόνητη πίστη ολων πως οι ψυχές των 305 σκοτωμένων ανδρών που  έμειναν άταφοι, ερχονται κάθε χρόνο ανημερα της μάχης...
Τους σκιώδεις αυτούς μαχητές ο λαός ονομάζει "Δροσουλίτες", γιατί μόνο με τη δροσιά της αυγής κάνουν την εμφανισή τους. Το φαινομένο κρατά 8 -10 λεπτά και κατόπιν εξαφανίζονται ολα με τις πρώτες ακτίνες του ηλιου. 
 Το 1890, ένα απόσπασμα Τούρκων ξεσηκώθηκε οταν ειδε την πομπη ενω, χρονια μετα, Γερμανοι έβαλαν με το πολυβόλο τους Δροσουλίτες, νομιζοντας πως είναι αντάρτες.
 Το 1928  ο δισεγγονος του Χατζημιχάλη, στρατηγός Χρήστος Χατζημιχάλης, έκανε αναφορά στην εταιρεία Ψυχικών Ερευνών η οποια κατεταξε το καταπληκτικό αυτό φαινόμενο στη μεταφυσικη ενω αλλοι επιστήμονες μιλησαν για "ανώτερο αντικατοπτρισμο", υποθέτοντας πως οι σκιές ανήκουν σε στρατιώτες που γυμνάζονται στις ακτές της Λιβύης, νότια των Σφακίων.
Αντικατοπτρισμός ομως δεν μπορεί να γίνει όταν η απόσταση είναι πάνω από 40 μίλια και η Λιβύη είναι πολλές εκατοντάδες μίλια μακριά απο την Κρήτη. 
Ακόμα, οι σημερινοί στρατιώτες δεν φορούν τις στολες με τις οποίες παρουσιάζονται οι Δροσουλίτες.
 Το φαινόμενο γίνεται ορατό όταν ο παρατηρητής βρίσκεται μεταξύ οροσειράς και Φραγκοκάστελλου και κοιτάζει από τους πρόποδες της οροσειράς προς τη θάλασσα, μεταξύ ηλιου και νέφους υδρατμών, βλεποντας τη διαθλωμενη δεσμη από γωνία 40 - 42 μοιρων. Από τέλος Μαΐου μέχρι το πρώτο πενθήμερο του Ιουνίου, ο ηλιος είναι στην καταλληλότερη θεση για δεκα περίπου λεπτα.
Κατά το δεκάλεπτο αυτό όταν υπάρχει υψηλή υγρασία και άπνοια, λόγω των δεκάδων λοφίσκων στις κορυφογραμμες των δυο παράλληλων προς την παραλία οροσειρών και του ότι ο Ήλιος κινείται ελάχιστα χαμηλότερα απο τις κορυφες  (από την Χώρα Σφακιών προς τη Σκαλωτή), παρουσιάζεται αντίθετης φοράς κίνηση των σκιών πάνω στο νέφος της δροσούλας, ακριβώς η κίνηση που έχουν περιγράψει οι κατά καιρούς παρατηρητές (από την εκκλησία του Αγ. Χαραλάμπους προς τη θάλασσα ή από το Φαραγκοκάστελλο προς τη Χώρα Σφακίων). Αυτό ομως μπορει να παρουσιαστεί οπουδηποτε εφόσον υπάρχουν οι συνθήκες της περίπτωσης Φραγκοκάστελλου και μαλιστα λέγεται για παρατήρηση τέτοιου φαινομένου στη Μεσσαρά Ηρακλείου και στο Σταυρωμένο Ρεθύμνου.

πηγη