ΕΥΡΩ

τα χαρακτηριστικα ασφαλειας του euro

ημερολογιο           χαρτονομισματα           κερματα           λεξικο          μεγεθη        .. υπολογιστης
 

  Είναι το νέο νόμισμα της ενωμένης Ευρώπης. Σύμβολό του το γραμμα έψιλον με μια διπλή εγκάρσια γραμμή, αναφορα στην Ευρώπη και την επιδιωκομενη σταθερότητα. Υπάρχουν 7 χαρτονομίσματα που στο καθένα τους αναγράφεται η λέξη ΕΥΡΩ και στα ελληνικά, καθώς και 8 κέρματα τα οποία έχουν μία κοινή ευρωπαϊκή όψη και μία εθνική. Υποδιαιρείται σε 100 λεπτά με ελάχιστη υποδιαίρεση το 1 λεπτό (cent).
  Εχει καταχωρηθεί στο Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO) με επισημη συντομογραφία "EUR" και χρησιμοποιείται για όλους τους επιχειρηματικούς, οικονομικούς και εμπορικούς σκοπούς ακριβώς όπως χρησιμοποιούνται σήμερα οι όροι "FRF" (γαλλικό φράγκο), "DEM" (γερμανικό μάρκο), "GBP" (λίρα Αγγλίας) και "BEF" (βελγικό φράγκο).
  Η διαδικασία απόσυρσης της Δραχμής θα ξεκινήσει από την αρχή του 2002 και όπως έχει ορισθεί θα ολοκληρωθεί μέσα σε μια τριετία. Θα αποσυρθούν 700 εκατομμύρια χαρτονομίσματα και 7.000 τόνοι κερμάτων. 
 Τα κέρματα θα καταστραφουν με ειδικές μηχανές, οι οποίες θα διατίθενται και στα 27 υποκαταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδας. Θα κοπούν σε μικρότερα κομμάτια, θα παραμορφωθούν και το σκράπ θα εκποιηθεί μέσω του ΟΔΔΥ. 
  Η επιχείρηση εφοδιασμού των εμπορικών τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων με κέρματα ευρώ ξεκίνησε την 1/9/2001, ενω το κοινό και οι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν να προμηθευτούν κέρματα ευρώ από 17/12/01, 14 ημέρες πριν από την επίσημη κυκλοφορία τους. Τα κέρματα για το κοινό θα διατίθενται σε ειδικές συσκευασίες εξοικείωσης (Starter Kits), θα κυκλοφορήσουν 3.000.000 τέτοιες συσκευασίες, που θα περιέχουν 45 κέρματα όλων των αξιών και θα κοστίζουν 5.000 δραχμές προκειμένου οι πολίτες να εξοικειώνονται με την χρήση τους, δεν θα μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν πριν από τα μεσάνυχτα της 31/12/01. 
 
πηγη